Pensioen akkoord

1 Miljoen FNV-leden stemmen van 12 tot en met 15 juni over het voorstel voor een nieuw pensioenstelsel. In het principeakkoord staan onder andere afspraken over het vertragen van de pensioenleeftijd, pensioenopbouw voor zelfstandigen en boetevrij eerder stoppen met werken.

De afspraken op een rij

  • De AOW-leeftijd wordt voorlopig bevroren op 66 jaar en 4 maanden en gaat daarna minder snel omhoog
  • Voor mensen met zwaar werk wordt het mogelijk om eerder te stoppen op basis van cao-afspraken
  • Er komt een onderzoek naar of in de toekomst AOW al mogelijk wordt na 45 dienstjaren
  • Er komt een nieuw collectief en solidair pensioencontract, dat werkelijke rendementen eerder kan toekennen aan de deelnemers. Hierdoor kan het pensioen eerder meestijgen met de prijzen (indexatie)
  • Afschaffing van de doorsneesystematiek; huidige deelnemers bouwen minder pensioen op dan eerder verwacht, In het akkoord is afgesproken dat deze werknemers gecompenseerd gaan worden.
  • De kortingen op de pensioenen van miljoenen gepensioneerden in 2020 en 2021 zijn waarschijnlijk van de baan en anders in elk geval een stuk kleiner
  • Zelfstandigen kunnen makkelijker aansluiten bij het nieuwe collectieve pensioenstelsel

Bereken jouw pensioenleeftijd

Wil jij weten tot welke leeftijd jij moet doorwerken? Check het hieronder! De verwachting is dat mensen steeds ouder worden, en dat daarmee dus de AOW-leeftijd (flink) zal toenemen.

Hoe kan ik stemmen?

Ben je lid van de FNV, dan krijg je een brief met een individuele code in de bus, én een e-mail (als je e-mailadres bij ons bekend is) met dezelfde code. De brieven zijn verstuurd op dinsdag 11 juni. De e-mails worden verstuurd op woensdag 12 juni vanaf 11.00 uur. Hiermee kun je via internet je stem uitbrengen. De link naar het stemformulier staat in de brief en e-mail. Je kunt ook op de blauwe button hieronder klikken. Stemmen kan van woensdag 12 juni 11.00 uur tot en met zaterdag 15 juni 12.00 uur. Na deze ledenraadpleging neemt het Ledenparlement een definitief besluit.

Klik hier en stem!

Meer weten?

Bel ons

Heb je vragen over het principeakkoord pensioenen en/of het referendum? Bel ons dan op 088-368 06 00. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 uur. Tijdens de stemperiode van 12 tot en met 15 juni hanteren wij afwijkende openingstijden:

woensdag 12 juni van 08.30 – 20.00 uur
donderdag 13 juni van 08.30 – 20.00 uur
vrijdag 14 juni van 08.30 – 20.00 uur
zaterdag 15 juni van 08.30 – 12.00 uur

Kom naar 1 van onze bijeenkomsten

In het hele land worden van 11 t/m 13 juni regionale bijeenkomsten over het voorlopige pensioenakkoord georganiseerd, minimaal 1 per provincie. De bijeenkomsten zijn van 19.30 uur tot 21.30 uur. Laat je informeren en kom praten in jouw regio

Lees onze uitleg

Wil je weten wat we precies hebben afgesproken over het nieuwe pensioenstelsel? Lees dan onze uitleg

Bekijk de vragen en antwoorden

De pensioenen zijn een ingewikkeld gebeuren en dat kan veel vragen opleveren. Daarom hebben we de vragen die ons het meest gesteld worden op een rij gezet. Dat overzicht vind je hier

Geplaatst in Radboud universiteit – nieuws, Radboudumc - nieuws.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *