12 jun

Overgangsregeling beroepsprofielen verpleegkundigen vastgesteld

Er is een overgangsregeling voor verpleegkundigen die regieverpleegkundige willen worden maar nog niet alle kwalificaties hebben. Dit is het resultaat van overleg tussen Minister Bruins (Medische Zorg & Sport), de beroepsvereniging van verpleegkundigen, werkgevers en werknemers. FNV-bestuurder Elise Merlijn: ‘Wij zijn blij dat er met deze overgangsregeling recht gedaan wordt aan een belangrijke groep niet-HBO-V opgeleide verpleegkundigen.’

Nieuw beroep

Door het nieuwe wetsvoorstel  BIG II (Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg) komt er een nieuwe beroepstitel in de Wet BIG bij: regieverpleegkundige. Deze komt naast de huidige beroepstitel van verpleegkundige. Hierdoor is het onderscheid op de werkvloer voor iedereen helder en sluit het goed aan bij de toekomstige zorgvraag.

Overgangsregeling

Hbo-opgeleide verpleegkundigen die vanaf 2012 hun opleiding hebben afgerond, kunnen zich direct als regieverpleegkundige laten registreren in het BIG-register. Maar als je vóór 2012 je hbo-diploma hebt gehaald, of als je mbo-/inservice  ((binnen de eigen organisatie) opgeleid bent met een verpleegkundige vervolgopleiding op NLQF-6-niveau dan dreigde je tussen de wal en het schip te vallen. Hiervoor is de overgangsregeling: wil je je nu laten herregistreren als regieverpleegkundige, dan moet je als je hbo-opgeleid bent een toets halen. Als je mbo/inservice-opgeleid bent, moet je aanvullende scholing volgen om aan te tonen dat je voldoet aan de eisen die worden gesteld aan een regieverpleegkundige.

5 jaar de tijd

Verpleegkundigen die vallen onder de overgangsregeling en geregistreerd willen worden als regieverpleegkundige, kunnen zich direct registreren in het BIG-register. Vervolgens krijgen zij 5 jaar de tijd om aan de nieuwe eisen te gaan voldoen. Wanneer zij in deze 5 jaar ook voldoende uren als regieverpleegkundige hebben gewerkt, kunnen zij zich definitief registreren onder deze nieuwe beroepstitel.

Elise Merlijn: ‘De groep niet-HBO-V opgeleide verpleegkundigen heeft zich de afgelopen decennia laten zien als deskundige en betrouwbare kern van de verpleegkundige beroepsgroep. FNV Zorg & Welzijn heeft zich van meet af aan hard gemaakt voor deze groep. En uiteindelijk met goed resultaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *