Landelijke onderwijsstaking 15 maart voor meer investeringen in onderwijs, voor primair tot en met universitair onderwijs

FNV en AOb: landelijke onderwijsstaking op 15 maart voor meer investeringen in onderwijs, voor primair tot en met universitair onderwijs

 

Onderwijs is van levensbelang voor de toekomst van Nederland. Het zorgt voor goed opgeleide jongeren, die hun talenten ontdekken en benutten. Die hun weg weten te vinden in de maatschappij, en klaar zijn om aan de slag te gaan. Daar staat het onderwijspersoneel in alle onderwijssectoren voor.

Maar de kwaliteit staat onder druk, door personeelstekorten en de hoge werkdruk. Daarom is extra geld nodig voor het hele onderwijs. In het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo stijgen de lerarentekorten. Leerkrachten werken massaal door bij ziekte, invallers zijn niet meer te vinden. Klassen en collegezalen raken bomvol.

De salarissen moeten omhoog om de aantrekkelijkheid van het werken in het onderwijs te vergroten, anders blijven nieuwe leraren weg en kunnen we de hoge kwaliteit van het Nederlandse onderwijs – dat nu al onder druk staat – echt niet meer garanderen.

Wat eisen we onder andere?

Basisonderwijs: Dichten van de loon- kloof met het voortgezet onderwijs, functies van onderwijsondersteuners moeten opnieuw worden gewaardeerd.

Voortgezet onderwijs: Meer carrière- perspectief, alle docenten moeten in een LC-salarisschaal kunnen komen. Terugdringen van de lesweek tot 20 lesuren.

Mbo: Voor iedere mbo-docent moet een lerarenschaal op niveau van LC bereikbaar zijn en er moet meer ruimte komen voor schaal LD voor leraren die worden ingezet in het lesgeven. Meer carrière- mogelijkheden voor onderwijs- ondersteuners en instructeurs.

Hbo: Minimaal salarisschaal 11 voor docenten, in plaats van schaal 10 nu, en een snellere salarisstijging voor ondersteuners.

Wo: Schrap de geplande bezuinigingen. Minder volle collegezalen.

Wat kan jij doen?

Sluit je aan, doe mee met de acties en laat je stem horen. Meer informatie vind je onder ander op de  FNV website , en kom in elk geval op 15 maart naar het Malieveld. Het is nu of nooit: zonder een breed investeringsprogramma gaat ons onderwijs naar de kelder!

 

Geplaatst in Radboud universiteit – nieuws, Radboudumc - nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *