Update WOinactie

Beste WOinActie sympathisant aan de RU,

Een korte update van wat er afgelopen maand is gebeurd en wat er te gebeuren staat.

Demonstratie
Bij de demonstratie in Den Haag op 14 december waren ongeveer 2000 docenten en studenten aanwezig, met ook een stevige vertegenwoordiging van de RU. (Voor een sfeerbeeld, zie ons nieuwjaarskaartje onderaan.) De actie kreeg aanzienlijk aandacht in de pers, maar de minister vertoonde zich niet.

Standpunt minister
WOinActie heeft net een gesprek gehad met de minister, waarin toezeggingen dat ze meer gaat toezien op reductie van tijdelijke contracten en het uitgeven van “opgepot geld” bij universiteiten, maar ook geen bereidheid om in het kabinet te pleiten voor meer geld voor hoger onderwijs.

Oproep oppositie
De voltallige (!) parlementaire oppositie heeft deze week in de Volkskrant de minister opgeroepen om de commissie Van Rijn ook naar de hoogte van het budget voor hoger onderwijs te laten kijken, niet alleen naar hoe het geld wordt verdeeld. WOinActie praat later deze maand zelf met de commissie Van Rijn.

Staking?
FNV en de AOb vinden dat een landelijke onderwijsstaking de logische volgende stap is en mikken op 15 maart (zie stukje in NRC). Dat wordt een staking van het héle onderwijs, van kleuterjuf tot professor, als conclusie van een landelijke actieweek en met het oog op de verkiezingen, kort daarna. Inzet: 4 miljard extra voor onderwijs.

WOinActie vervolg
Op 21 januari is er een landelijk algemene vergadering van WOinActie bij de AOb, 15.00-17.00, Sint Jacobsstraat 22 in Utrecht, om volgende stappen te plannen. Ik plan daar te zijn, als liaison voor RU, maar iedereen is welkom.

WOinActie RU
Ik wil de wekelijkse actie meet-up boven de portiersloge van Huygens even opschorten tot de landelijke plannen duidelijk zijn.
Tot er aan specifiek voor RU weer acties te ondernemen zijn, verwijs ik jullie graag door naar de infokanalen van WOinActie landelijk en je vakbond.

Met vriendelijke groeten,
Willem Halffman